Vichyssoise van oesters

[box]

VOORGERECHT / 4 PERSONEN

Vichyssoise van oesters


20 oktober 2011

[/box]


[box]Oesters


Ingredienten:

12 oesters


Bereiding:

Open de oesters en vang het vocht op, bewaar deze.
Bak de oesters in een ingevette pan tot ze geen vocht meer loslaten en zet ze koud.
[/box]

[box]Vichyssoise


Ingredienten:

Wit van 2 preien

2 dikke aardappelen

5 eetlepelse olijfolie

Citroenazijn


Bereiding:

Sbijd een fijne brunoise van de geschilde aardappels. Het wit van de prei doormidden snijde, wassen en ook fijn snijden. Fuit de prei zonder te kleuren aan in wat olijfolie, voeg de aardappelen toe, fruit ze mee tot ze gaar zijn.
Blus af met een scheutje citroenazijn en roer goed door. Als de aardappels gaar zijn in de koelkast terug laten koelen.
[/box]

[box]Zure room


Ingredienten:

70 gram room

kwart bos bieslook

Sap van een kwart citroen

Snufje zout


Bereiding:

Klop de room met de citroensap en een snufje zout op en voeg de fijngesneden bieslook toe.
[/box]

[box]Milkshake


Ingredienten:

1/2 dl witte wijn

2 sjalotjes zeer fijn gesneden

30 gram room

30 gram volle melk

30 gram boter

Oestervocht van 12 oesters


Bereiding:

Fruit de fijngesneden sjalot aan in de boter zonder te kleuren en blus af met de witte wijn. Voeg het oestervocht en de room toe en laat even doorkoken, kruid met zout en peper en mix helemaal glad.
Zeef door een fijne zeef en laat in de koelkast ijskoud worden.
[/box]
[box]Decoratie


Geblancheerde groene prei reepjes
Tobiko kaviaar of zwarte haringkaviaar of foreleitjes
[/box]

[box]Serveren


Maak in een ring een laagje aardappel van ongeveer 7 mm. Leg er 3 oesters op en in het midden een bolletje room (2 thee lepels en warm water een bolletje maken). Garneer met kaviaar en per oester een prei reepje. Giet de milkshake om de ring van aardappel heen.
[/box]