Tamme eend met portsaus, ratatouille en pommes fondant

[box]

HOOFDGERECHT / 4 PERSONEN

Tamme eend met portsaus, ratatouille en pommes fondant


26 Januari 2012

[/box]


[box]Eendenborst


Ingredienten:

2 Magret de canard van tamme eend (mannelijk)

1 dl kippenbouillon

½ dl kalfsfonds

Zout en peper

Bereiding:

Controleer de vleeskant op oneffenheden en verwijder die met een scherp en puntig mes.
Snijd dan voorzichtig in de vetkant een ruitjespatroon zonder het vet helemaal door te snijden.
Kruid nu met zout en peper en laat ze op een middel vuur aan de vet kant goudbruin bakken.
Draai ze nu om en bak ze op de vleeskant ook nog 6 minuten.
Laat de magrets dan onder folie 5 minuten rusten.
Schenk het vet uit de pan en deglaceer de pan met de bouillon, port en fond.
Zeef door een fijne zeef en laat nog inkoken, breng op smaak met zout en peper.
[/box]

[box]
Ratatouille


Ingredienten:

1 courgette

Fles pompoen ( gelijke hoeveelheid als de courgette)

½ rode punt paprika

1 sjalotje

1 teen knoflook

½ aubergine

1 eetlepel tomatenpuree

1 dl kippenbouillon

Zout en peper

Bereiding:

Schil de pompoen en verwijder van de alle groenten zaad en zaadlijsten.
Snijd alle groenten in blokjes van 1 cm.
Snijd knoflook en sjalot fijn.

Begin met de pompoen en aubergine te roerbakken totdat de half gaar is voeg de rest van de groenten, knoflook en sjalot toe en bak deze kort mee.
Voeg tomatenpuree toe en laat even meebakken dan de bouillon toevoegen en enkele minuten laten sudderen.
Breng op smaak met zout en peper.

[/box]

[box]Pommes fondant


Ingredienten:

2 middelgrote aardappels

100 gram boter

Kippenbouillon (ongeveer 4 dl)

Zout en peper

3 takjes tijm

1 teen knoflook

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd ze over de breedte doormidden.
Snijd de uiteinden recht zodat ze rechtop in een ovenschaal kunnen staan.
Zet ze in een oven schaal, kruid met zout en peper en giet de bouillon erop.
Leg op de aardappels de boter in plakjes en tenslotte de tijm en de knoflook in de bouillon.
Bak in een voorverwarmde oven van 180/190 graden 35/40 minuten.
[/box]

[box]Serveren


Aardappel op linkerkant van het bord. Halveer de magret. Plaats in het midden van het bord. Leg de ratatouilleaan de snijzijde van de magret.
Lepel jus over de magret en serveren.

[/box]

[box]Wijnsuggestie


Antica Enotria – Puglia

[/box]