Tempura van kreeft in dashi met shiitake, lotus en eiersaus

[box]

TUSSENGERECHT / 4 PERSONEN

Tempura van kreeft in dashi met shiitake, lotus en eiersaus


26 Januari 2012

[/box]


[box]Kreeft


Ingredienten:

4 kreeftenstaarten

Tempurameel

Frituur

2 eetlepels fijne ringetjes bosui om te garneren


Bereiding:

Maak een beslag zoals op de verpakking staat.
Halveer de staarten en haal ze door het tempurabeslag en frituur ze 2 minuten in olie van 170 graden.
[/box]

[box]
Dashi


Ingredienten:

10 gram konbu

30 gram gedroogde bonitovlokken

1 liter water

8 grote shiitake in reepjes gesneden

Bereiding:

Laat het water met de zeewier zeer langzaam aan de kook komen zodat het water de smaak van de zeewier volledig opneemt.
Vlak voordat het water kookt de pan van het vuur nemen de konbu eruit halen en de bonitovlokken toevoegen.
Laat 15 minuten trekken totdat alle vlokken naar de bodem zijn gezonken en zeef door een fijne zeef.
Voor het serveren de shiitake toevoegen en kort mee verwarmen.
[/box]

[box]Lotuswortel


Ingredienten:

1 stuk lotuswortel

Azijn

Zout

Bereiding:

Schillen met een dunschiller en snijd 8 dunne plakjes.
De plakjes een paar minuutjes in water met een scheutje azijn koken, daarna in ijskoud water koelen om het kookproces te stoppen.
Het gaat vooral om de crunch en het mooie patroon, de smaak is niet zo uitgesproken.
[/box]

[box]Eiersaus


Ingredienten:

4 dooiers

2 eetlepels + 1 theelepel citroensap

1 theelepel sojasaus

2 eetlepels + 1 theelepel geklaarde boter

Bereiding:

Klop de dooiers met de sojasaus en citroen, voeg onder voordurend kloppen de geklaarde boter toe.
[/box]

[box]Serveren


Eerst de shitake dan de gefrituurde kreeftenstaart, eiersaus en dan afserveren met fijngesneden bosui.
[/box]

[box]Wijnsuggestie


O Pale Cevennes


[/box]