Grain fed Australian Picanha, tortilla, gevulde aubergine en pistache-basilicumolie

[box]

HOOFDGERECHT / 4 PERSONEN

Grain fed Australian Picanha, tortilla, gevulde aubergine en pistache-basilicumolie 

26 september


[/box]
Picanha

1 picanha van circa 1200 gram
Zeezout en zwarte peper uit de molen

Kerf het vet om de centimeter in en kruid met zeezout en peper.
Bak mooi goudbruin aan, eerst op de vetkant.
En l in een oven schaal bak op 100 graden tot kerntemperatuur 50 graden.

Gevulde aubergine

2 aubergines
1 lente uitje
2 knoflook teentjes
¼ citroenrasp
3 gepelde tomaten
1 theelepel zout
½ theelepel komijn gemalen
½ theelepel gember gemalen
2 verse vijgen in blokjes gesneden
Zwarte peper en zout

Snijd de bodem en bovenkant recht af en snijd de aubergine doormidden zodat beide rechtop kunnen staan, bewaar de afgesneden stukken.
Verwijder met een lepel de sponzige binnenkant uit de aubergine, de sponzige binnenkant haal gooi je weg.
Verwijder zo dat je wel een bodempje overhoud.
Plaats de uitgeholde stukken in een ovenschaal en kruid met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
Plaats ongeveer 15 minuten in een oven van 200 graden.

Snijd de tomaat ( zonder zaad) in stukjes en zet apart.
Snijd de lente ui en knoflook fijn en de afgesneden aubergine in dobbelstenen
van 1 cm.
Bak dit samen in een paar lepels olijfolie ongeveer 10 minuten op een niet al te hoog vuur.
Voeg dan de tomatenstukjes, en citroenrasp toe even meebakken dan de gemalen gember en komijn toevoegen en tenslotte op smaak brengen met zwarte peper en zout.
Roer nu de stukjes verse vijgen door de aubergine vulling en vul de aubergine uit de oven hiermee.
Plaats voor het serveren nog 10 minuten in een oven van 180 graden terug het serveren.

Pistache-baslicum olie

50 gram pistachenoten
½ bos basilicum
½ dl olijfolie
1 teen knoflook
Zout en peper

Pureer de pistache noten, knoflook en basilicum fijn en voeg de olie toe, breng op smaak met zout en peper.

Tortilla Espagnol ( 8 personen)

Olijfolie
ca 600 gram aardappelen geschild en in plakjes van ½ cm
2 uien in halve ringen
Zout
Zwarte peper
4 eieren

Verwarm 1 dl olijfolie in een koekenpan tot hij heet is maar niet dampt.
Doe de aardappelen erin en strooi er 1 theelepel zout over en draai ze voortdurend rond in de pan tot ze rondom met de olie zijn bedekt.
Draai de vlam half en laat de aardappelen 8 minuten bakken ( wel omroeren) totdat ze goudgeel zijn.
Voeg de uien toe en roer laat dit alles nog 10 minuten bakken.
Stort alles in een vergiet en laat de overtollige olie weglopen.
Klop de eieren met een theelepel zout schuimig roer er voorzichtig de aardappel en de uien bij, nu wat peper erbij en voorzichtig roeren.
Verhit wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en laat deze heet worden, giet het omelet mengsel er voorzichtig in en laat op een matig vuur 3 minuten bakken.
Wanneer de omelet stevig is deze omdraaien met een bord en nog 3 minuten laten bakken en serveren.
Je kunt het omelet mengsel ook in een beboterde ovenschaal gaar bakken in een
voorverwarmde oven van 180 graden.

Knoflook peterselie mayonaise
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels Griekse yoghurt dik
1 eetlepel gehakte peterselie
Peper en zout
½ teentje knoflook

Yoghurt, mayonaise en peterselie samen met de knoflook gladdraaien en op smaak brengen met peper en zout.