Tiramisu met rood fruit en blank koffie ijs

[box]

NAGERECHT / 12 PERSONEN

Tiramisu met rood fruit en koffie ijs

24 februari

[/box]

Tiramisu

Ingrediënten :

125 ml verse slagroom
75 g witte basterdsuiker
4 middelgrote eieren
500 g mascarpone (zachte roomkaas)
5 el koffielikeur (of amandellikeur)
200 ml espressokoffie
175 g lange vingers
1 el cacaopoeder
7 blaadjes gelatine
1 dl dessert wijn 

Bereiding :

Begin met het weken van de gelatine in koude water. Klop de slagroom met 1/5 van de basterdsuiker in een ruime kom met een mixer bijna stijf. Maak de mixer schoon. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt). Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in 5 min. tot een romig mengsel. Verwarm dessertwijn en los daar de gelatine in op. En laat dit hangend worden. Meng de mascarpone in delen door het eidooiermengsel. Als het wijnmengsel voldoende is afgekoeld kun je het door de geslagen room spatelen. Spatel het slagroommengsel er luchtig door. Roer in een ondiep, langwerpig schaaltje de likeur door de espresso. Doop er de helft van de lange vingers een voor een in en leg ze met de koffiekant naar boven als 1 laag in de schaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover. Maak zo nog een laag met de rest van de koffie, de lange vingers en de mascarpone. Laat de schaal afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Neem kort voor het serveren uit de koelkast. Bestrooi de tiramisu met behulp van een zeefje met de cacaopoeder.


Blanc koffie ijs

Ingrediënten:
250 gram melk
250 gram room
125 gram suiker
75 gram eidooier (3 stuks )
50 gram koffie bonen

bereiding :

Doe de melk, room, koffiebonen en de suiker in een flinke pan een laat dit een half uurtje trekken. Vermeng vervolgens de eidooier met de room let op het mag niet meer te warm worden. Zorg dat dooiers gaar worden 83 graden. Vraag hier even hulp bij. En dan het geheel op draaien in de ijsmachine.


Tuille

Ingrediënten :
63 gram bloem
50 gram boter
50 gram poedersuiker
1 eiwitje

Bereiding

De boter smelten in een pannetje. Alle ingrediënten in kom met elkaar vermengen en dun uitsmeren op een bak matje en goud bruin bakken in de oven op 180 graden.


Rood fruitpuree

Ingrediënten :
500 gram rood fruitpuree
60 gram suiker
1 scheut bubblicious siroop
half zakje agar

Alles met elkaar vermengen en flink laten koken.

Giet de puree in een platte schaal en zet hem direct koud weg in de koeling Net voor meegeven vermalen tot een gel met een staafmixer.