Panna Cotta Maracuia y Gelato Café

[box]

NAGERECHT / 4 PERSONEN

Panna Cotta Maracuia y Gelato Café
 

25 april


[/box]
Panna Cotta

300 gram melk + 300 gram room
180 gram suiker
8 passievruchten
4 blaadjes gelatine
2 vanillestokjes

Leg de gelatineblaadjes in een beker met koud water en laat ze weken.
Melk absorbeert zeer gemakkelijk smaken en aroma’s.
Meet de juiste hoeveelheden melk en room en doe ze samen in een pan op een matig vuur.
Voeg de suiker toe.
Snij de vanillestokken overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit.
Roer ze door de warme melkroom en doe ook de lege peulen erbij.
Snij de passievruchten middendoor en lepel het vruchtvlees bij de melkroom.
Verwijder de vanillepeulen en pureer de passievrucht met de staafmixer door de melkroom.
Proef of de balans van zoet en zuur goed zit.
Zeef het mengsel zodat de restanten van de passievruchtpitjes eruit verdwijnen.
Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme mengsel.
Roer door met een garde.

Schenk het panna cottamengsel in een ruime mengbeker.
Zet de vormpjes op een schaaltje.
Verdeel er de gekookte room in en plaats de schaal in de koelkast.
Geef het roomdessert 2 tot 3 uur de tijd om af te koelen en op te stijven.

Gelato Café
Oploskoffie
2 eetlepels koffielikeur
3 dl melk
3 dl slagroom
175 gram suiker
6 dooiers

Breng de melk, room en suiker aan de kook.
Klop de dooiers los in een kom en klop hier scheut voor scheut de melk/room doorheen.
Doe het mengsel terug in de pan en klop de massa au-bain-marie op tot 83 graden.
Laat de massa iets afkoelen dan de oploskoffie toevoegen tot je een lekkere mokkasmaak krijgt en tenslotte de likeur toevoegen.
Dan snel terugkoelen op ijswater en ijs draaien in de ijsmachine.

Kletskoppen ( 15 stuks)
130 gram bruine basterd suiker
40 gram boter
½ theelepel kaneel
50 gram bloem
40 gram grof gehakte pistachenoten
2 eetlepels water

Doe de boter in een kom en roer het romig.
Meng de bruine suiker erdoor met de kaneel.
Voeg het water toe en schep met tussenpozen de bloem erdoor.
Meng goed door.
Schep de gehakte pistacenoten erdoor.
Maak kleine hoopjes van het mengsel op in ingevet bakblik met een onderlinge afstand van 8 cm.
Plaats in een voorverwarmde oven op 200C op de bovenste richel in de oven.
Bak de kletskoppen 5 tot 7 minuten.
Laat afkoelen tot ze hard zijn geworden.