Mille feuille met kaneel & roomkaas, vanille-ijs, witte & pure chocolade

[box]

NAGERECHT / 8-10 PERSONEN

Mille feuille met kaneel & roomkaas, vanille-ijs, witte & pure chocolade
 

28 februari


[/box]

Bladerdeeg
750 gram bladerdeeg ( blaadje bladerdeeg roomboter op elkaar )
Basterdsuiker donker
1 ei losgeslagen voor het bestrijken

Rol het deeg uit to ongeveer iets minder dan 1 cm dikte, de bruine basterdsuiker erover strooien, het deeg dubbel klappen en uitrollen tot ongeveer ½ cm dikte.
Bestrijk met de cream cheese/vanille en betrooi met kaneel.
Nu de het deeg oprollen en sluiten, rol niet te strak.
Dan de rol in stukken van 5 a 6 cm snijden en rechtop zetten in een ingevet vormpje.
Dan bestrijken met het losgeslagen ei.
Afbakken op 190 graden ongeveer 25/30 minuten dan laten garen op 160 graden ongeveer 8/10 minuten.
Af laten koelen en de glaceer erover kwasten.

Vulling

300 gram volle cream cheese
Zaad van 1 vanille stokje
Kaneel

Glaceer

25 gram suiker
25 ml water
25 ml maple siroop
25 ml amandellikeur

Alle ingrediënten samen aan de kook brengen.

Chocolade

200 gram pure chocolade
Scheut room

Smelt de chocolade en de room langzaam op een matig vuur au-bain-marie.
Laat niet te heet worden.

Vanille-ijs

¼ Liter room
¼ Liter volle melk
6 eidooiers
1 vanillestokje
100 gr suiker

De room met de melk, het vanillestokje en de suiker langzaam aan de kook brengen en een 20 minuten laten trekken op een laag vuur.
Van het vuur nemen en het vanille stokje eruit nemen, het merg eruit schrapen en bij de room/melk doen.
De eidooiers er doorheen kloppen en de massa tot 84 graden kloppen..
Terugkoelen tot ongeveer 10 graden en in de ijsmachine tot ijs draaien.

Witte chocolade mousse

150 gram witte chocolade
2 eiwitten
2 eetlepels suiker
3 dl room

Verwarm 1 dl room.
De witte chocolade au-bain-marie laten smelten in de room smelten tot
ongeveer 35 graden .
Daarna iets af laten koelen, de chocolade moet wel vloeibaar blijven om verder te verwerken.
Ondertussen de eiwitten met suiker stijf kloppen totdat er pieken ontstaan
en de eiwitten glanzen. ( alles goed ontvetten)
De resterende 2 dl room tot yoghurt dikte opkloppen en koud zetten.
Als alles klaar is de eiwitten met een spatel ( geen garde) door de room heen spatelen, halverwege ook de chocolade toevoegen en alles tot een egaal kleurige mousse mengen.
Laten opstijven in de koeling.