Gelakt buikspek met bonen, patinaak en geglaceerde uitjes

[box]

HOOFDRGERECHT / 4 PERSONEN

Gelakt buikspek met bonen, patinaak en geglaceerde uitjes
 

28 februari


[/box]

Buikspek
500 gram buikspek
Laurier
peper en zout
2 sjalotten
1 cm gember
1 steranijs
3 teentjes knoflook

Pel de sjalotten en snij ze grof.
Schil de verse gember en snij in dunne plakjes.
Pel 3 teentjes knoflook.
Doe de sjalot, de gember, de knoflook en de steranijs in een pan met het buikspek en zet onder water, breng aan de kook.
Laat 45 minuten zachtjes sudderen, schuim geregeld af.
Koel af het buikspek af in ijswater en droog het stuk spek tussen keukenpapier.
Zie hieronder voor de verdere bereiding.

Lak

½ dl sojasaus
1 eetlepel lepel honing
1 eetlepel tomatenpuree
100 gram bruine suiker
Grof zeezout

Kook de sojasaus, tomatenketchup en honing op met de bruine suiker en laat afkoelen.
Bak de spek aan beide zijden bruin en giet het overtollige vet weg.
Bestrijk het spek met sojalak en zet even onder de grill.
Kruid met zeezout.

Bonen

350 gram reuzenbonen ( Lima bonen )
1 sjalotje
1 teen knoflook

Fruit de sjalot en knoflook in de olijfolie glazig, voeg dan de bonen toe.
Breng op smaak met peper, zout en een scheutje rode wijnazijn.

Geglaceerde uitjes

Olijfolie
1 dl kippenbouillon
12 kleine cocktail uitjes gepeld
30 gram suiker

Bak de uitjes rondom bruin op een matig vuur, voeg de suiker toe en karameliseer.
De bouillon toevoegen en op een laag vuur 30 minuten laten sudderen.
Op smaak brengen met zout en peper.

Pastinaak

200 gram pastinaak schoongeschild
Scheutje room
Peper en zout

De pastinaak in blokjes snijden en gaar koken in de keukenmachine pureren met een scheutje room en op smaak brengen.