Livar ribfilet en buikspek met appel, witte kool en rozemarijnjus

[box]

HOOFDGERECHT / 4 PERSONEN

Livar ribfilet en buikspek met appel, witte kool en rozemarijnjus


25 Oktober 2012

[/box]


[box]Buikspek



Ingredienten:

1 kg buikspek Livar


3 stuks steranijs

2 kaneelpijpjes

4 theelepels zwarte peper

2 theelepels koriander korrels

1 theelepel venkelzaad

½ theelepel kruidnagel

125 gram grof zeezout

2 eetlepels suiker

1 theelepel fijngesneden knoflook

Paar takjes tijm

Paar takjes rozemarijn

400 gram bouqet garni ( wortel, prei, ui)




Bereiding:

Alle specerijen in een droge pan roosteren op het vuur.
Vervolgens fijn cutteren in de keukenmachine.
Dit mengen met de rest van de ingrediënten en hier het Livar buikspek mee insmeren.
Maak een groenten bouillon van 1 ½ liter water en het bouqet garni, zout en peper.
Gaar het spek in de oven in de bouillon ongeveer 3 uur op 140° C.
Snij in vierkante blokjes en karamelliseer met wat rietsuiker in een warme pan ingevet met olie.

[/box]
[box]Filet



Ingredienten:

800 gram Livarfilet

1 glas witte wijn

4 takjes rozemarijn

4 dl kalfsfond

Zout en peper




Bereiding:

De filet kruiden met zout en peper en rondom aanbakken.
De filet in een oven van 120 graden tot 50 graden kerntemperatuur garen.
De pan deglaceren met de witte wijn dan de kalfsfond en salie toevoegen en laten trekken en inkoken op een laag vuur.
Tenslotte zeven en op smaak brengen met zout en peper.
[/box]

[box]Appel



Ingredienten:

4 appels ( Jonathan )



Bereiding:

Appels schillen, klokhuis verwijderen en in 16 partjes snijden dan in een pan met wat boter langzaam karamelliseren zodat iedere kant mooi goudbruin kleurt .
[/box]

[box]Witte kool



Ingredienten:

1 klein witte kool

Kummel

1 eetlepel boter

Witte azijn

Suiker




Bereiding:

De kool in zeer fijne reepjes snijden.
Dan in de boter zachtjes garen zonder te kleuren.
Ten slotte de kummel, azijn en suiker toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.
Het resultaat moet zoetzuur smaken, als een warme witte kool salade.

[/box]

[box]Aardappel



Ingredienten:

6 tot 8 grote aardappels



Bereiding:

Steek met een appelboor cilinders uit de aardappel.
Het zetmeel eraf spoelen.
Frituur ze voor op 150 graden en laat ze afkoelen.
Voor het serveren op 180 graden afbakken.

[/box]

[box]Serveren


Eet smakelijk!
[/box]


[box] Wederom een schitterend gerecht van:



[/box]