Krokante zalmsushi met zoetzure komkommer

[box]

VOORGERECHT / 8 PERSONEN

Krokante zalmsushi met zoetzure komkommer
 

28 novemberer


[/box]

Krokante zalmsushi

Tempurameel
2 nori vellen
30 gram spinazie
300 gram verse zalm
200 gram gekookte sushi rijst
½ dl sushi azijn
Panko

Bereid het tempura beslag volgens de gebruiksaanwijzing.
Kook de sushirijst in 165 ml water in circa 10 minuten gaar en giet de rijst af.
Meng de azijn erdoor.
Leg één norivel op een baboematje of aluminiumfolie en beleg voor tweederde met rucola.
Snijd de zalm in 2 lange repen en leg één reep aan de onderzijde op de spinazie.
Leg op de bovenzijde van de spinazie een reep gekookte sushirijst.
Rol het norivel vanaf de zalmkant op en druk stevig aan.
Verhit de olie tot 180 ºC.
Strooi paneermeel of panko in een schaal.
Haal de rollen door het tempurabeslag en rol ze door de panko.
Frituur de rollen circa 1 minuut tot ze goudgeel zijn.

Zoetzure komkommer

2 komkommers
Sushi azijn
Thaise vissaus
Peper
Zwarte sesam

Verwijder het zaad uit de komkommer en snijd op de mandoline in fijne julienne
Knijp het vocht eruit zonder de komkommer te kneuzen.
Breng op smaak met de sushi azijn, vissaus en peper en laat 15 minuten staan,
Giet dan het vocht eraf en meng de komkommer met 2 eetlepels zwart sesamzaad.

Wasabimayonaise

200 gram mayonaise
½ teentje knoflook door de pers
1 eetlepel fijngesneden sjalot
1 lepel gewelde wakame
1 eetlepel wasabi (of meer naar smaak)
1 eetlepel gembersiroop
½ eetlepel Japanse sojasaus

Draai de mayonaise, wakame, gembernat, knoflook, sjalot en soja glad in de keukenmachine glad, voeg dan naar smaak de wasabi toe.
Doe de mayonaise in een spuitflesje.