Iberico varken met rode kool en rozijnen en york shire puddings

[box]

HOOFDGERECHT / 4 PERSONEN

Iberico varken met rode kool en rozijnen en york shire puddings
 

28 novemberer


[/box]
Iberico varken

1000 gram Iberico rack
Mosterd
Zout en peper
Kalfsfond

Snijd het vlees los van het rek en snij het horizontaal nog een keet in zodat je een plak verkrijgt, bewaar de botten van het rack.
Kruid het vlees met zout en peper en bestrijk het licht met mosterd, bind het dan op in een rollade met slagerstouw.
Bak rondom mooi bruin aan en leg de rollade in een ovenschaal, leg de afgesneden botjes er ook bij , gaar dan op 160 graden tot een kerntemperatuur van 65/70 graden.
Blus de jus af met wat witte wijn en kalfsfonds en kook deze op, door een zeef passeren en op smaak brengen.

Appels gevuld met rode kool

20 gram boter
1 kleine ui, fijne blokjes
100 gram rozijnen
500 gram fijngesneden rode kool
25 ml rode wijnazijn
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 eetlepel suiker
5 dl rode wijn
2 appels in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel mierikswortel

Fruit de ui in de boter zonder te kleuren, voeg dan alle andere ingrediƫnten ( behalve de appel) toe en laat 45 tot 60 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
Indien nodig wijn of water toevoegen.
Af en toe kijken of de kool niet droog kookt zodat de kool niet droog kookt.
Dan de appel toevoegen en zonder deksel nog 20 minuten zachtjes koken.
Tenslotte op smaak brengen met zout en peper en de mierikswortel toevoegen.
De appels vullen en in een oven van 140 graden 20 tot 25 minuten verwarmen.

Yorkshire pudding

140 gram bloem
1/2 theelepel zout
1 ei
280 ml melk
50 gram reuzel of eenden vet

Meng in een kom de bloem met het zout.
Klop in een andere kom het met de melk los, en meng dit met de bloem tot een glad beslag.
En laat deze 45 minuten rusten.
Verhit in 6 muffin vormpjes 5 minuten in een oven van 200 graden.
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak in 15 tot 20 minuten gaar.