Lam met aubergine-misocrème , dragonmayo, olijventapenade, en gegrilde aardappel

[box]

HOOFDGERECHT / 4 PERSONEN

Lam met aubergine-misocrème , dragonmayo, olijventapenade, en gegrilde aardappel
 

26 augustus


[/box]

Lam
500 gram lams dikke lende Nieuw Zeeland
Zout en peper

Betrooi het vlees met peper en zout en schroei het op de grill of in een pan aan iedere kant 5 minuten.
Gaar 5 minuten na in een oven van 180 graden, en laat daarna nog even rusten onder folie.

Aubergine-misocrème
1 aubergine, gewassen en de steel eraf gesneden
Olijfolie
2 teentjes knoflook geperst
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel miso
30 ml gevogelte fond

Snijd de aubergine doormidden, bestrijk met de geperste knoflook, mosterd en zout en peper.
Rooster 30 minuten in een oven van 200 graden.
Lepel daarna het vruchtvlees eruit en pureer dit glad met de miso en gevogelte fonds.
Breng op smaak met peper en zout

Olijventapenade
150 gram zwarte olijven
½ dl olijfolie
¼ eetlepel kappertjes
3 ansjovisfilets
½ eetlepel wijnazijn

Olijven, olijfolie, ansjovis en kappertjes in de Magimix fijn pureren.
Breng op smaak met azijn, zout en peper.

Gegrilde aardappel
Charlotte aardappels ( of andere vastkokende )
Wat takjes tijm
2 laurier
1 dikke plak gerookte spek
Boter

Schil de aardappelen en steek er met de appelboor rondjes uit van 3 en 2 cm ( 4 per persoon) en bewaar de rest van de aardappel.
Spoel de aardappel af met koud water.
Zet nu onder water met 1 eetlepel boter, de laurier, tijm en spek en kook in 10 minuten gaar.
Giet ze af en laat ze op een plateau afkoelen in de koelkast.
Als ze koud zijn in een kom omschudden met wat olijfolie.
Note: als je meer aardappel maakt hoef je de rest niet te verdubbelen.

Dragonmayo ( deze hoeveelheid is voldoende voor 8/10 personen )
2 dooiers
Paar takjes dragon blaadjes geplukt
Paar takjes platte peterselie blaadjes geplukt
½ sjalot fijngesneden
¼ kervel blaadjes geplukt + plus wat takjes om te garneren
Sap van ¼ citroen
2 dl druivenpitolie

Mix in de Magimix de dooiers, mosterd, sjalot, citroen en kruiden tot een fijne puree, voeg dan druppelsgewijs de olie toe totdat je een mayonaise verkrijgt en breng op smaak.

Groen asperge tips
12 stuks

1 minuut blancheren en terugkoelen.