Vijgen-honingijs met Madeira

[box]

NAGERECHT / 4 PERSONEN

Vijgen-honingijs met Madeira
 

26 augustus


[/box]

Vijgen-honingijs
5 verse vijgen
50 gram suiker
2 eetlepels honing
1 dl melk
2 ½ dl room
1 eetlepel Madeira
Mint
2 vijgen om te garneren

Was de vijgen voorzichtig.
Snijd de steeltjes van de vijgen mar laat de schil zitten.
Snijd de vijgen in stukjes en doe ze samen met de honing, suiker en 2 eetlepels water in een steelpan.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Roer af en toe.
Laat enigszins afkoelen en pureer het mengsel.
Meng de vijgenpuree met de slagroom, melk en Madeira en draai tot ijs in de ijsmachine.

Serveer met wat partjes rijpe verse vijg en mint.

Kletskoppen ( 20 stuks )
130 gram bruine basterd suiker
40 gram boter
½ theelepels kaneel
50 gram bloem
40 gram grof gehakte amandelen ( of pinda’s)
2 eetlepels water

Doe de boter in een kom en roer het romig.
Meng de bruine suiker erdoor met de kaneel.
Voeg het water toe en schep met tussenpozen de bloem erdoor.
Meng goed door.
Schep de gehakte amandelen erdoor.
Maak kleine hoopjes van het mengsel op in ingevet bakblik met een onderlinge afstand van 8 cm.
Plaats in een voorverwarmde oven op 200C boven in de oven.
Bak de kletskoppen 5 tot 7 minuten.
Laat afkoelen tot ze hard zijn geworden.