Rundertong met landcress, radijs en groene kruidendressing

[box]

VOORGERECHT / 4 PERSONEN

Rundertong met landcress, radijs en groene kruidendressing
 

26 augustus


[/box]

Rundertong
1 kg rundertong
1 winterwortel, grof gesneden
1 prei grof gesneden
2 uien grof gesneden
3 stengels bleekselderie grof gesneden
5 takjes tijm
10 peterselie stelen
2 laurier
5 zwarte peperkorrels

Kook je de dubbele hoeveelheid tong dan kan dat met dezelfde hoeveelheid groenten.
Spoel de tong goed schoon en zet de tong onder water, breng het water aan de kook en schuim af.
Voeg de groenten en kruiden toe en kook de tong met de deksel op de pan in 2 a 3 uur gaar. ( 1 tot 2 uur in de snelkookpan )
De tong is gaar als het vel gemakkelijk los laat en je er makkelijk doorheen prikt met een vleesvork.
Laat de tong afkoelen totdat je hem vast kunt houden om te pellen, pel dan het vel en verwijder de vette delen.
Zeef de bouillon en laat de tong daarin afkoelen.

Groene kruidensaus
¼ peterselie
¼ kervel
¼ basilicum
¼ bieslook
2 eetlepels kappertjes fijngesneden
8 ansjovis fijngesneden
1 sjalot fijngesneden
Rasp van ½ citroen
2 eetlepels wijnazijn
150 ml zachte olijfolie

Snijd de kruiden fijn, meng met de kappertjes, ansjovis, citroenrasp, olijfolie en azijn en
breng op smaak met zout en peper.

Salade
100 gram landcress
12 radijsjes
2 hard gekookte eieren
Mierikswortel ( optioneel )

De landcress wassen en koud zetten.
De radijs schoonmaken, wassen en in partjes snijden.

Dressing sla
1 eetlepel mosterd
2 eetlepel wijnazijn
8 eetlepels zonnebloemolie

Meng en breng op smaak met zout en peper.