Gekarameliseerde asperge, aardbei

NAGERECHT
10 PERSONEN

21 april 2022

Aardbeien bavarois

Ingrediënten
50 ml. water40 gram suiker
500 gram aardbeien
10 ml. citroensap
1 citroen, rasp
6 blaadjes bladgelatine
225 gram slagroom

Bereiding:

Kook het water met de suiker tot de suiker is opgelost. 
Koel terug tot 4°C.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. 
Pureer de aardbeien samen met het suikerwater, citroensap en rasp fijn in de blender.
Wrijf door een fijne zeef.
Wel de gelatine in koud water.
Smelt de gelatine met een beetje aanhangend water in een pannetje en voeg toe aan de gepureerde aardbeien. 
Laat de massa geleren tot ‘hangend’, dat wil zeggen dat de massa net begint te geleren.
Sla ondertussen de slagroom op tot iets meer dan yoghurtdikte.
Spatel de licht geleerde aardbeienpuree onder de slagroom.
Stort in de gewenste vorm en laat opstijven. 
Vries aan om uit de vorm te kunnen lossen. 
Laat in de koeling ontdooien. 


Aardbeien marinade

Ingrediënten:
200 gram aardbeien coulis
50 gram zoete wijn25 gramsuiker10 gram vlierbloesemsiroop1 limoenblad1 steranijs1 kaneelstokje3 aardbeien per persoon

Bereiding:

Alles met elkaar vermengen en verwarmen. Zodat de kruiden en specerijen smaak afkunnen geven. Zet het koud zodat we er aardbeien mee kunnen marineren.


Gekarameliseerde asperge

Ingrediënten:
1 afgekookte asperges persoon
Suiker
Klontje roomboter

Bereiding
Dep de asperge goed droog en dep in de suiker, laat een heel klein beetje boter smelten en bak karamelliseer de asperges.  Laat afkoelen.


Crumble

Ingrediënten
100 gram boter
100 gram suiker
150 gram patentbloem

Bereiding:

Smelt de boter zachtjes maar laat niet te warm worden.Giet in het bekken van een planeetmenger en gebruik de draadgarde.Voeg de suiker toe en meng.Zeef de bloem twee keer.Voeg de bloem toe en draai langzaam tot een kruimelige massa.Bak af op 170°C in 15 minuten.


Ijs:

Ingrediënten:

170 gram slagroom
100 gram glucose
50 gram vanillesuiker
50 gram eidooier
400 gram aspergecoulis (maak dit van wat over van voor-tussengerecht)

Bereiding:

Kook de room op met de glucose.
Stort dit op de eidooier en roer goed door met een garde, gaar de eidooiers
Voeg de coulis toe en breng op smaak met zout en peper.

Draai op in de ijsmachine