Carrot cake

Ingrediënten

200 gram patentbloem
5 gram bakpoeder
1 gram baking soda
5 gram speculaas kruiden
1 gram zout
175 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
200 ml. zonnebloemolie
200 gram wortel, geraspt
100 gram walnoot, gehakt

Bereiding:

Meng de bloem, bakpoeder, bakingsoda en speculaaskruiden met elkaar.
Klop de zonnebloemolie, suiker en eieren tot een egale massa.
Spatel geleidelijk de droge stoffen door deze massa tot er wederom een egale massa ontstaat.
Spatel de wortel, walnoten door het beslag.
Vet een bakvorm van Ø24 centimeter in met wat olie.
Breng het beslag over naar de taartvorm en strijk de bovenzijde glad.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 150°C gedurende 50 minuten. Test de gaarheid door er met een naald in te prikken. Wanneer de naald schoon uit de cake komt is deze klaar.

Laat de cake in de vorm afkoelen op een rekje.

Witte chocolade mouse
Ingrediënten

100 gram melk
20 gram suiker
30 gram eidooier
3 gram bladgelatine, geweld in koud water
200 gram Callebaut witte chocolade (W2)
300 ml. slagroom

Bereiding:

Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt aan.
Meng met een garde de suiker door het eigeel, en tempereer met je hete melk.
Gaar tot 80°C en crème anglaise dikte.
Los de gelatine op in de crème anglaise, laat het afkoelen tot ongeveer 50°C.
Schenk in 1 keer op de witte chocolade, en laat 1 minuten staan.
Roer de crème anglaise en witte chocolade tot een gladde massa en laat terug koelen tot ongeveer 30°C.
Klop ondertussen de slagroom tot yoghurtdikte.
Spatel de slagroom door het chocolademengsel.
Spuit het mengsel in siliconenmatten of andere mallen of laat in een bak opstijven.
Als je de mousse in mallen of siliconenmatten wil gebruiken, vries de mousse dan in.

Los de mousse uit de mal en laat op het bord ontdooien.

Mandarijnen gel
Ingrediënten:

125 gram mandarijnensap
12 gram suiker
1,5 gram agar agar

Bereiding

Breng alle ingrediënten samen aan de kook en kook het 3 minuten.
Giet alles door een fijne zeef.
Laat afkoelen en geleren.
Draai in een blender tot een gladde en glanzende gel en bewaar in een spuitflesje.

Mandarijnen compote
Ingrediënten
:

250 gram mandarijnen sap
250 gram suiker
4 takjes tijm
10 mandarijnen

Bereiding:
Kook een suikersiroop van het mandarijnensap en de suiker.
Ris de blaadjes van de tijm en voeg toe aan de siroop.
Laat de siroop afkoelen.
Vlies de partjes mandarijn uit en meng met de siroop.

Mandarijnen sabayon
Ingrediënten

150 gram suiker
225 gram witte wijn
75 gram mandarijnencoulis
12 gram mandarijnenrasp
125 gram eidooier

Bereiding

Meng alle ingrediënten met elkaar met behulp van een staafmixer. Zo lost de suiker het makkelijkst op.
Bewaar de basis tot gebruik in de koeling.

Klop à la minute op zoals een normale sabayon en serveer direct.
Voor een koude sabayon laat je de sabayon al kloppende afkoelen. Vermeng met half geslagen ongezoete room.