Bretons taartje met grapefruit en merengue

[box]

NAGERECHT / 4 TOT 6 PERSONEN

Bretons taartje met grapefruit en merengue
 

22 augustus


[/box]

Deeg

150 gram boter zacht ( niet gesmolten)
150 gram suiker
Snufje zout
½ citroen rasp (alleen geel)
4 eidooiers
200 gram bloem
4 theelepels bakpoeder

Boter, zout, citroen zest en suiker samen wit kloppen, dan de eidooiers toevoegen en verder kloppen.
Bloem en bakpoeder goed mengen bij het boter mengsel voegen en tot een gelijkmatig deeg roeren.
Spuit nu in een ring van 8 cm ( met bakpapier en ingevet ) een bodempje spuiten met een spuitzak van 1 cm.
Spuit op de bodem nog een buitenste ring zodat een kuiltje ontstaat.
Bak af in een voor verwarmde oven van 180 graden in 15 tot 20 minuten goudbruin.

Curd

Sap en zest van 1 grapfruit
1 ei + 1 eidooier
100 gram suiker
Snufje zout
1 eetlepel maïzena
50 gram boter

Sap, zest suiker, zout, maïzena en eieren in een pan samen glad roeren dan op een matig vuur tot een dikke crème roeren, niet stoppen met roeren tot het dik is anders krijg je roerei.
Vanaf het vuur de boter er door roeren en de curd koud weg zetten met folie afgedekt om geen vel erop te krijgen.

Italiaans schuim ( genoeg voor 2 recepten )

225 gram suiker
75 gram water
3 eiwitten
75 gram suiker
Snufje zout
Gemalen zwarte peper

Water en 225 gram suiker verwarmen samen op hoog vuur tot 120 graden.
Ondertussen de eiwitten met een snufje zout en 75 gram suiker stijfkloppen.
Als de suikersiroop 120 graden is deze aan de zijkant van de kom erbij gieten, giet niet op de garde !! zet ook de snelheid wat lager !!
Peper erbij draaien en 5 minuten kloppen tot de eiwitten glanzen en lauw zijn.

In elkaar zetten van het dessert

Spuit wat curd in het deegbakje en dresseer de merengue erboven op met een spatel of spuizak.
Kleur de merengue met een brander.

Serveer met wat frambozen saus en seizoenfruit.